Tidigare besök


Rosenborgs Säteri 8/6-2021

 

Den 8 juni besökte vi Rosenborgs Säteri där vi blev mottagna av Stefan Lindskog som är gårdens ägare. Han berättade om gårdens historia och sitt intresse för gården samt dess trädgård. Sedan fick vi fritt gå runt och titta på de vackra blommorna.

Trädgårdsvandring hos Barbro Lennartson 21/6-2021


Den 21 juni var vi på trädgårdsvandring hos Barbro Lennartson i Annelund.

Det såg ut att bli regn, men vädergudarna var med oss, så det blev en fantastisk kväll i en mycket vacker trädgård. I trädgården fanns växthus, mycket vackra blommor och växter som man kunde beskåda, samt en välordnad  köksträdgår på baksidan av huset. Det fanns även flera trevligt ordnade sittplatsgrupper,där vi efter vandringen intog medhavd fika. Vi tackar för en trevlig kväll och ser fram emot nästa aktivitet.


Trädgårdsbesök den 1/7 på Skräddareåsen i Grums.

 

Torsdagen den 1/7 var vi på trädgårdsbesök i Grums hos Ann-Christin och Filip Falk (mor och son).
Skräddareåsen är ett hemman från 1880-talet som är beläget på en västsluttning och trädgården var fram till för fyra år sedan övergiven och till stora delar övervuxen med skog. Sedan dess har mycket hänt och nu fick vi se ett stort och vildvuxet woodland anlagt i en bäckravin med sydostasiatiskt tema och många ovanliga träd, buskar och perenner. Vi fick också se en grusträdgård med fyra stenpartier som hade olika teman bl.a ett kaktusparti med härliga suckulenter som alla växte i sand. På framsidan av huset finns en nyanlagd damm med näckrosor och några ovanliga fiskar. Även en köksträdgård finns på den stora tomten.
Det var ett trevligt besök som avslutades med fika ur egna kaffekorgar och en del köpte också växter som fanns till försäljning        Onsdag 13 April Besök hos JP Entreprenad AB


Ett 30 tal intresserade kom för att lyssna på vad man ska tänka på vid nyanläggning av stenarbeten såsom plattor, murar och markstensanläggningar.

Joakim Persson och Håkan Lindgren berättade vad JP Entreprenad jobbar med. Företaget utför det mesta inom stenarbeten samt utför bl.a transporter, grävmaskinsarbeten och trädgårdsarbeten. JP har lager och utställningsplats på Smältaregatan i Säffle där det mesta finns till försäljning för markstensanläggningar.

Joakim berättar att det börjar bli brist på naturgrus, så därför blir det mer och mer krossgrus som användes. Håkan berättar om hur viktigt det är med förarbetet som att gräva ur ordentligt vid plattsättning och uppsättning av stödmurar. Särskilr viktigt beträffande stödmurar då det uppstår ett stort marktryck på dessa.

En del sten importeras men betongsten tillverkas av Benders och den största delen säljs i Sverige.

Ida Sundell som har sin firma i Åmål var också med och informerade om sitt företag. Hon erbjuder beskärning, trädgårdsskötsel samt trädgårdsdesign. Firman Ida´s Design och Trädgård erbjuder också rådgivning vad gäller trädgård.Hon svarade också på många frågor från gruppen.

Båda firmorna säger att det är bra om man har framförhållning eftersom de har många jobb inbokade framöver.

Trädgårdssällskapet tackade för att vi fick komma dit och överlämnade en blomma till både JP och Ida´s Design.
     Onsdagen 27 April Besök hos Svante Lenartsson

Vi var drygt 20 personer som styrde kosan mot Svanskog och Svante Lennartssons kaktusodling, vilken är till antalet arter störst i Sverige.

Sitt intresse för kaktusar fick han tidigt i sin ungdom när han var bosatt i Umeå. Där fanns då en stadsträdgård i närheten som han och några kompisar gärna gick för att kolla på växter och det hände också att dom nallade några skott av kaktusarna, men det var inte alltid det gick bra. Trädgårdsmästaren där var vaksam och kollade oss, klappade på våra byxfickor och då var vi förstås avslöjade,

Svante har samlat på kaktusar sedan 1979 och nu har han de mest udda arter. Den största är en svärmorskudde som är ca 140 år gammal och den har han haft i sin ägo sedan 1980. Denna tåliga växt klarar sej utan vatten från oktober fram till mars och vid vårt besök hade den nyss börjat vattnas.

Han berättade även en episod om hur tålig en växt kan vara, det var en kaktus som blev så hög att den var tvungen att kapas av då den nått taket. Den sågades av en meter och resten blev liggande under en bänk i 12 år. När den hittades och togs fram var det fortfarnde liv i den, fantastisk!

Han säljer en del på Tradera och exporterar kaktusar i princip till hela världen, men det har blivit dyrare nu med både tillstånd och frakter säger Svante.

Vi köpte  förstås några av dessa taggiga växter innan vi återvände hemåt.

Trädgårdssällskapet tackade för att vi fått komma dit och för en intressant guidning samt överlämnande några krukor med örter , dock utan taggar.

                 Besök hos Greks Handelsträdgård i Väse

Vi var 9 personer som lördagen den 7 maj åkte iväg till Greek´s handelsträdgård i Väse där vi blev varmt mottagna. De berättade för oss om företaget och vi fick guidning i hela handelsträdgården. Greek´s är ett familjeföretag  som sedan 1947 odlar blommor och grönsaker, de har också köttdjur.

Det är tre generationer som jobbar på gården och produkterna säljs inom gårdsbutiken och i blombutiken i Filipstad, samt på olika marknader runt om i Värmland bl.a skördefsten på Värmlandsnäs.

Ett mycket trevligt och intressant dag där vi också förstås fick med oss en del inköpta växter hem. Säfflebygdens Trädgårdssällskap tackade för att vi fått komma dit och överlämnade en  present.

                 Årets trädgårdsresa den 14 maj 2022


Säfflebygdens trädgåtdssällskaps trädgårdsresa gick i år till Cramers blommor i Hillared utanför Borås  och ZIta & Josef´s Paradiso i Ambjörnarp.

Med nästan full buss började vår resa kl 6.30 då vi åkte från parkeringen vid Askås. Det var Simon´s resor med Simon själv bakom ratten som med trygg hand körde oss hit och dit i Västergötland. Solen sken och alla var på gott humör trots den tidiga timman. Första stoppet blev strax före Vänersborg där vi åt våran medhavda frukost. Vi fortatte sen mot Hillared utanför Borås till Cramers blommor där vi blev mottagna av en av ägarna som hälsade oss välkomna. Cramers blommor började med sticklingar 1959 och nu är de ett av Sveriges största gardencenter med massor av trädgårdsväxter, blommor, tillbehör och inredning. Vi fick också 10% på allt vi handlade. Och handlade det gjorde vi, allt från svartplommon, rhododendron, hostor, pelargonior, bevattnings- utrustning m.m. 

Med ett välfyllt bagage i bussen åkte vi vidare till Limmareds värdshus där vi fick en mycket god lunch. Värdshusets ägarinna kom också och hälsade oss välkomna, mycket trevligt.

Där fanns också denna dag en växtmarknad som vi  hann besöka och förstås köpa några växter.Efter lunchen åkte vi vidare till Zita & Josef´s Paradiso som har en besöksträdgård i Ambjörnarp med många olika buskar och unika planteringsnetoder. 

Vi blev lite fundersamma vart vi var på väg för vi körde in på en smal, smal väg rakt in i skogen, men i slutet av denna fanns då denna fantastiska trädgård. Här mottogs vi av jättetrevliga Zita och Josef som sen guidade oss runt i trädgården. De kom dit för 20 år sedan och då fanns inte ett spår av trädgård, men med mycket arbete så finns idag denna fantastisk trädgård. Han berättade att han"frågade" växten som skull planteras om den ville stå på ett visst ställe genom att använda en slagruta. Där den visade att det fanns mycket energi planterade han växten. En unik metod som vi såg hade lyckats. Vi tackade för allt vi fått se och deras gästfrihet och överlämnade några små lyktor som tack för oss.Nu började hemresan. Vid Gräfsnäs slottsruin stannade vi för att få bussfiks, Kaffe/te och frallor. Vi hade även dragning på vårt lotteri där och det var många som hade turen att vinna.Ca 20,30 var vi hemma igen efter en fantastisk dag där vi sett mycket, handlat, pratat och skrattat. En genomtrevlig dag. 

Tack alla som var med och tack Simon för din trygga körning och trevligt bemötande.