Tidigare föreläsningar

Föreläsning Söndag 20/3-22 Sif Eklund.

Beskärning av träd och buskar.


Sif började med att presentera sig och berättade att hon har sina rötter i Dalarna. Intresset för det botaniska fick hon från sina föräldrar så den vägen i yrkeslivet blev det.

Utbildningen fick hon i Skåne och Alnarp, för att efter utbildningen söka sig till Värmland och jobb i Karlskoga som parkingenjör. Efter ytteligare utbildning fick hon anställning som Stadsträdgårdsmästare där hon stannade kvar till pensionen.


Varför ska vi då beskära träd och buskar? Jo det är förstås för att forma till dom, men växter håller sig också friskare samt får jämnare skörd och större frukt. Hon visade olika varianter av formklippta häckar och buskar som ska föryngras för att undvika t.ex snöskador.

Beskärning av träd visades och hur man ska utföra rätt snitt av grenar. Några medlemmar hade skickat in bilder och frågor om sina buskar och träd och fick svar på dessa.Beskärning av stenfrukter, plommon/ körsbär ska helst utföras under JAS-perioden som betyder juli-augudti-september.

En nyplanterad häck ska inte toppas förrän häcken kommit upp i den höjd som man önskar. Idegran är bra att forma och tuktas.

Hon pratade en del om skador som växter t.ex trimmerskador som uppkommer om man är oförsiktig och kör för nära trädet så barken skadas. Det bästa är att spara lite gräs runt trädstammen. 

Sif fortsatte med att visa en del bilder på träd och buskar, däribland en 1000-årig ek som finns i England.

Hon berättade också om en episod som hände i Karlskoga med en ståtlig skogsalm som kallades för påskträdet.Parkpersonalen fick idén att det skulle sättas påskfjädrar i trädet, vilket godkändes och 12 000 kalkonfjädrar sattes på grenarna . Det blev ett fint pyntat träd, se bild i galleriet. De sökte för att få med det i Guinness rekordbok med det blev inte godkänt.Tyvärr finns inte trädet längre, några vandaler sprängde sönder trädstammen och trädet kunde inte räddas.

En mycket bra och intressant föreläsning av Sif Eklund som avtackades med en present.

Vi fick förstås också kaffe och goda smörgåsar som kökskommittéen hade gjort  iordning och lotteri där Gun och Annette fixat många fina vinster som fick nya ägare.

Nu hoppas vi att kunna genomföra de trädgårdsbesök och föreläsningar som är planerade för 2022. 
Föreläsning 27/2-22 av Elise och Göran Mauritzon.

om

rosor och sticklingsförökning.


Elise berättade att de har bott på Orust i 40 år, och har en stor tomt på 3000m2.

I börja odlade de mest nyttoväxter men efter hand blev det allt mer prydnadsväxter och fram för allt rosor. De har ca 275 olika sortrer rosor idag berättade Elise och hon berättade ochså lite om var de fått tag på dem. Många har de köpt utomlands när de varit på resor. Elise visade ett bildspel på några av de fina rosor som dom hade i trädgården. Några namn på rosorna var Lawinia som var en klätterros, en buskros som hette Dortmund, och en rabattros med namnet Almadleami. En av Elises favoritros var Albertine.


Därefter tog vi en paus med kaffe och smörgås som damerna i köket hadde fixat. Efter pausen var det Görans tur att berätta om hur man tar sticklingar på rosor och förökar dem.Han visade ett bildspel på hur man går tillväga med att ta sticklingar och när man ska göra det. När de fått rötter sätter man dem i såjord och driver dem sakta i ett svalt utrymme sedan kan man plantera ut dem efter ett par år. Om man Googlar på Göran Mauritzon kan man se mer hur man ska gå till väga. Efter föreläsningen avtackades de med blommor av programkommittén.


Nu var det dax för lottdragning ock många fina vinster fick nya ägare.

Vi tackar för en väl genomförd dag och alla som medverkade och  ser framemot  nästa föreläsning.                 Föreläsning 9/11-21 av Ann-Britt Höglund

Ann-Britt kallade föreläsningen för Favoriter i min trädgård.

Hon berättade att hon kom från Ulvsby utanfö Karlstad där hon har en trädgård på ca: 5000 m2 som bland annat  innehåller en Skogsträdgård

där blommor och växter frodades bland stora tallar, granar och bergknallar.Hon har många växter och blommor som härstammar från Japan och Asien. Dessa växter har Ann-Britt köpt från olika handelsträdgårdar både i Sverige och utomlands. På bildspelet som hon visade fick vi se den ena vackra och färgsprakande växten efter den andra som hon tydligt skrivit namn på både på latin och svenska.

Detta kan ni se i galleriet under Föreläsning 9/11-21.

Ann-Britt  har en förkärlek till rododendron som vi fick se flera exempel av

på bildspelet, hon berättade ingående var de kom ifrån och var de var köpta. En damm fanns även i trädgården med mycket olika växter i och

omkring.

Det är många som besöker hennes trädgård och får se växterna och blommorna i verkligheten. Vårat trädgårdssällskap var där för ett antal år sedan, men det har hänt mycket sedan dess så hon rekomenderade ett nytt besök. Ann-Britt  tackades för den fina och intressanta föreläsningen och en gåva överlämnades från föreningen.

Efter kaffe med smörgåsar som kökskommitèn hade ordnat var det dax för lotteridragning. Det var många fina vinster som vanligt och de flesta hade något med sig hem. Lotteriansvarig tackades för ett bra arbete med lotteriet och mötet avslutades med lite information om vad som är på gång fram över. Ett stort tack till alla som var med och gjorde kvällen till en trevlig och intressant sammankomst.Föreläsning på Silvenska Villan 3/10-21

"Odla ätbart och vackert"med Ingela Jagne från Lilla Edet


Ingela berättade först lite om Jämland där hon växt upp och där vi förstod att hon hade sitt  hjärta, samt hur hon fick sitt odlingsintresse från sin farmor. Efter fem års studier på bl.a Alnarp var hon utbildad hortonom. Hon är också skribent, föreläsare, rådgivare, inspiratör och en känd radioröst i "Odla i P1" där hon ger råd och tips till lyssnare.

Hon tog upp jord och dess egenskaper, gödsel och dess verkan. Den jord vi köper innehåller ofta mycket torv och det förkommer att det är liknande jord i påsar med olika namn.  

Kompost ("skafferiet") och naturgödsel är den abslout bästa gödsel tycker hon och är något som vi alla borde använda mer.

Det enklaste sättet att anlägga en jordbädd är att lägga kartong-papper på marken där man vill ha bädden och sedan lägga jord och gödset ovanpå, efter ett par månader har bl.a maskar satt igång processen och man får en bra odlingsbädd.

Hon tycker heller inte att jordfräsar hör hemma inom odling då den slår sönder ev ogräs så att det blir mer ogräs istället.

Ogräsmedel som är gifrtiga är naturligtvis helt uteslutna, de som är kravmärkta är oftast inte heller godkända för ekologisk odling.

Hon tog också upp problemet med sniglar. Bästa sättet att få bukt med dessa kan vara att försöka förstöra äggen som de lägger under löv, stenar och annat under hösten.

Nu på hösten är bästa tiden att plocka frön från blommorna och sticklingar, samt sätta blomsterlökar för nästa år. Ett tips för att hålla rätt på vad man sått i krukorna eller dylikt, är att skriva nummer på krukan och anteckna i ett anteckningnsblock.

Ingela har bott och verkat på flera olika ställen i Sverige och bor nu i Lilla Edet. Hon är en mycket intressant föreläsare som har både humor och mycket kunskap.

Fler bilder Klicka här